Bolvadin Kırık Minare




Kırık Minare Nerededir, Kırık Minare Tarihi nedir ? Kırık Minare Hikayesi Nasıl oluşmuştur ? 

Kırık Minare Afyonkarahisar İli Bolvadin İlçesi Erkmen Mahallesindedir. Bolvadin'de gezilecek yerlerin başında Kırık Minare gelmektedir.


Afyonkarahisar'ın Bolvadin İlçesinde, 1801 yılında meydana gelen büyük yangında yok olan Erkmenhisarı köyünün günümüze ulaşan tek eseri Kırık Minare görenleri şaşırtıyor.

Afyonkarahisar Müze Müdürü Mevlüt Üyümez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Selçuklular döneminde büyük bir yerleşim yeri olan Erkmenhisari köylülerinin, 210 yıl önce yaşanan büyük bir afet veya yangının ardından köylerini terk ederek Bolvadin İlçesinde bir mahalle ve Afyonkarahisar'ın Erkmen beldesine göç ettiklerini söyledi.

Kırık Minarenin Erkmenhisari köyünden kalan tek eser olduğunu ifade eden Üyümez, şunları söyledi:


"Erkmenhisari köyü 13. yüzyılın sonlarında, Karakoyunlu Türkmenleri tarafından kurulmuştur. Bu köy Selçuklu ve Osmanlı dönemi kayıtlarında, Türkmen köyü olarak kayıtlara geçmektedir. 1801 tarihinde meydana gelen büyük bir yangında köy tamamen harabeye dönmüş, köylülerin yarısı Bolvadin'e gelerek Erkmen Mahallesi'ni oluşturmuş, yarası da Afyonkarahisar'ın Erkmen beldesini oluşturmuşlardır. Oradan göç edenlerin büyüklerinden duydukları olaylar da bunları doğrular niteliktedir."

1801 yılı Mayıs ayında meydana gelen büyük bir yangının ardından köyün tamamen yok olduğuna işaret eden Bolvadinli araştırmacı tarihçi Muharrem Bayar ise ayakta kalan tek minarenin ise Selçuklu'nun son dönemi olan Beylikler döneminine ait bir eser olduğunu söyledi.

2 asırı geçkin bir süredir ayakta kalan minarenin özellikleri hakkında da bilgiler veren Bayar, "Minarenin dikdörtgen bölümünde, Polybotum antik kentinden getirilmiş yazılı taşlar kullanılmıştır. Bu yazılı taşlarda Polybotum antik kentinin büyük bir şehir olduğu yazmaktadır. Silindir kısmında ise ayrı bir işlemecilik arz eder" diye konuştu.



- AFYONKARAHİSAR Yerel
Kaynak: AA

Hiç yorum yok:
Write comments

Bunlara da bakıveee × +