Arapaşı Çorbası nasıl yapılır ?Arapaşı tarihçesi nedir ?
ARAPAŞI Çorbası, Anadolu'ya özgü bir çorbadır, çorbanın özelliği ekmek ile birlikte değil, beraberinde hamur yutularak yenmesidir.
Sanıldığı gibi Arap'larla ilgili değildir.Yemek öğün arasında yenildiğinden " Ara aşı " bu isim zamanla değişerek "ARAPAŞI " halini almıştır. Çorbası ile hamuru birbirinden ayrılamaz bir yemek olan ARAPAŞI çoğu yörede yapılan bir gelenektir.
İlk örnekleri keklik etiyle, sonraki örnekleri horoz etiyle yapılan bu çorba, soğuk geçen Bolvadin'in kış akşamlarında misafirle birlikte yenmekte, yalnız un, su biraz da tuz eklenerek pişirilen hamur, çorbayla yutularak tüketilmektedir. Maliyeti çok düşüktür. Bu sebeple de Diğer Anadolu yemeklerinde de olduğu, gibi ARAPAŞI da bir zamanların yoksul Anadolu halkinin pratik zekasını temsil eder.
Çorba, tavuk, av kuşlarının eti, tereyağ, un, salça ile bol acılı yapılarak piştikten Sonra limon, kırmızı biber veya karabiber eklenir. Soğuk Bolvadin gecelerinin vazgeçilmezidir.
Çorba bizde yani Bolvadinde ortaya konulan tastan ortak olarak içilir, Çorbaya hamuru düşüren ilk Kişinin evinde Bir sonraki ARAPAŞI Yapılır.
ARAPAŞI Tarifi
Arapaşı Hamurun Malzemeleri
6 Büyük su bardağı su,
1 Büyük su bardağı un,
1 tatlı kaşığı tuz.
Arapaşı Çorba Malzemeleri
1 Büyük tavuk, 1 adet soğan, 1 kahve kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı tuz, 4 litre su, 1.5 çorba kaşığı domates salçası, 1 yemek kaşığı biber salçası, 3 yemek kaşığı un, 2 yemek kaşığı tereyağ, 1-2 adet limonun suyu .
Arapaşı Çorbasının Yapılışı;
Arabaşı hamuru için 3,5 su bardağı suya 1 tatlı kaşığı tuz ilave edip kaynamaya bırakın,
1 su bardağı tepeleme un ve fazladan 1 çorba kaşığı daha unu çukur bir kaba alın üzerine 1,5 su bardağı su ilave edip iyice çırpın kaynayan suya süzgeç yardımıyla süzerek ilave edin bir yandan da karıştırın ve kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşte 8 dakika daha karıştırarak kaynatıp ocaktan alın,
Orta boy borcamı soğuk suyla çalkalayın ve arabaşı hamurunu borcama dökün üzerini düzeltin,soğuması için buzdolabına kaldırın ve bu arada arabaşı çorbasını yapmaya başlayalım.
Arapaşı çorbası için tavuk bagetlerini bolsuyla haşlayıp butları didikleyerek küçük parçalara ayırın.
Büyük bir tencereye yarım çay bardağı sıvıyağı 3 çorba kaşığı un ilave edip unun rengi hafif sararana kadar kavurun topaklanmaması için önce biraz soğuk ilave edip karıştırın daha sonra haşladığınız tavuğun suyunu ilave edip iyice karıştırın,
Kuru biberleri küçük parçalara ayırın didiklediğiniz tavuk butlarını da çorbaya ilave edip iyice karıştırın, Arabaşı çorbamız çok katıysa biraz su ilave edin, kısık ateşte 5 dk daha pişirip ocaktan alın, Soğuyan arabaşı hamuru ile servis yapın,
Afiyet olsun,
Bu işlem çorbanın özleşmesi lezzetli olması içindir sıcak çorba, sofraya getirilmiş soğuk hamur ile birlikte yenir.
Kış günlerinin ve Bolvadin Yemeklerinden Arapaşı Nasıl Yapılır sorusunun cevabını almış olduk, sanırım
Arkadaşlar sitemizi aynı zamanda
Twitter'dan
takip etmek isterseniz, sayfalarımızı beğenebilirsiniz,
Yazılarımız düzenli olarak güncellenmektedir.
son güncelleme tarihi : 10/05/2019
Cok guzel gorunuyorr
YanıtlaSilbencede
SilBolvadinin en güzel yemeği, kışın mükemmel olur
YanıtlaSilen güzel tarif burada teşekkürler, bizimbolvadin
YanıtlaSilAfiyet olsun, beğenmenize sevindim
SilTam zamanı sanki, kaz etiyle başka güzel olur bilmeyenlere
YanıtlaSilEvet kaz etiylede güzel olur
SilÇok güzel oldu teşekkürler
YanıtlaSil